Prepping kommer från det engelska ordet prepare, att förbereda. Ordet har sedan länge använts för alla slags förberedelser, exempelvis matlagning eller skolexamen men idag associeras det främst till privatpersoners rustande inför eventuella kris-händelser. En preppare är med andra ord en individ som är fullt beredd på att överleva saker som krig, pandemier och naturkatastrofer.
Att preppa behöver dock inte alltid handla om jordens undergång utan även mindre kriser som kan få svåra konsekvenser för den som inte är förberedd. Att ha ett elverk som backup vid strömavbrott kan rädda livet på dig och din familj om strömmen skulle gå och du inte har några andra värmekällor eller att ha extra dunkar med vatten om du blir insnöad utan tillgång till rinnande vatten. Läs vidare för tips om saker som är bra att ha hemma om det skulle bli någon form av kris.
Tillgång till mat
Bland det första som en preppare bör skaffa sig är ett stort skafferi med mat som håller mycket länge. Medan resten av världen bunkrar toalettpapper innebär smart prepping att du skaffar ett rejält lager med
- Torrföda – ris, pasta och bönor
- Konserver med lång hållbarhet.
- Pulvermat – blandas enkelt med vatten.
Frystorkad mat är också ett fantastiskt alternativ. Den kan hålla i upp till ett kvarts sekel och det finns idag ett enormt utbud att välja på, inklusive sötsaker eller mat för allergiker. Det är också viktigt att du förvarar maten rätt till exempel genom att köpa oskalade nötter eller ställa olivoljan mörkt. Läs på ordentligt om hur du bäst förvarar olika sorters livsmedel för maximal hållbarhet och skaffa dig ett gasolkök att laga maten på. Det är också smart att lära dig konservera och bevara mat själv, till exempel genom att koka bär, frukt och grönsaker i socker.
Utrustning och utbildning
Förutom elverket, gasolköket och vattendunkarna är det också bra att skaffa hem utrustning för varje slags krissituation. Ha alltid en brandsläckare till handa, ett par ficklampor – en med batterier och en med solceller, ett par stormlyktor och fiskedon. Munskydd och gasmasker är viktiga om det skulle ske någon form av kemikaliskt utsläpp eller en sjukdom skulle bryta ut och en schweizisk armékniv kan bli en riktig räddare i nöden.
Du kan också skaffa hem en komplett överlevnadsguide eller böcker om vilka svampar som är ätbara, hur du undviker att gå vilse eller hur du odlar potatis i plastsäck. Det är ingen dålig idé att gå en kurs i överlevnad där du får lära dig allt från hur du hittar mat, räddar liv eller sköter det sanitära om det inte finns tillgång till toalett.
Redo för isolering
Vid mindre kriser där invånare helt enkelt bör hålla sig hemma av olika anledningar är det också viktigt att ha tillgång till saker som mediciner och mat som åtminstone håller i ett par veckor. Skaffa en powerbank till mobilen som alltid är laddad och ha en extra uppsättning batterier för olika apparater. Se också till att du har gott om hygienartiklar, både för att kunna rengöra dig själv och ditt hem. Glöm inte heller husdjuren och bunkra rejält med saker som torrfoder, kattsand och medel mot parasiter.