Ibland kan du kanske finna dig i en situation där du gått vilse i skogen eller att det är en pågående krissituation där du behöver ta dig ut i vildmarken för att överleva? Förhoppningsvis händer det inte alltför ofta men du vill vara förberedd när dagen kommer.
Naturen söker sig många till frivilligt för att finna lugn och ro. Camping ställer lite högre krav än att semestra i ett hus med rinnande vatten och el. När du campar behöver du ha koll på hur du skyddar dig mot olika klimat, hur du kan tillaga din mat på enklast sätt och om det skulle krisa, hur du kan överleva på naturens resurser. Vi förutsätter att det kommer gå bra när du tar dig ut på en campingvistelse i naturen men ibland kan saker och ting gå snett. Du kan gå vilse, få slut på resurser eller bli utsatt för extrema väderförhållanden, exempelvis på fjället.
När du campar är det viktigt att ta med skydd för rådande väderlek, exempelvis ett tält eller vindskydd. Skulle du sova ute för bara en natt och det vankas bra väder kan du även sova under bar himmel om du vågar. Ska du vara ute och campa en längre tid, se till att ha med dig mat som du kan tillaga enkelt på ett stormkök eller över öppen eld. Något du alltid bör ha med dig är vatten, alternativt en vattenflaska som kan rena vatten från bäckar och sjöar, multiverktyg, mat och skydd för väder och vind.
Det ska börjas i tid
Redan från förskoleålder kan du förbereda dina barn på att vara utomhus. Friluftsfrämjandet erbjuder förskolor en satsning som kallas Ur och Skur och det innebär att barnen får lära sig det dem behöver utomhus. Förskolan följer såklart en läroplan men försöker anpassa den i naturen för barnen.